OLIVY

12 položek celkem
Olivy throubes 200g
115 Kč

Hmotnost: 200g Druh oliv: černé sušené Throubes olivy

751
olivy kalamata 250g
Olivy kalamata 250g
Skladem (>5 ks)
115 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: Kalamata olivy

44
Malé olivy koroneiki 200g
Olivy Koroneiki 200g
Skladem (1 ks)
115 Kč

Hmotnost: 200g Druh oliv: koroneiki malé olivy z Kréty Z těchto oliv se vyrábí olivový olej.

569
zelené olivy s oregánem 250g
115 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: zelené olivy s oregánem

107
olivy zelené pálivé 250g nové
115 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: zelené olivy jemně pálivé

754
olivy zelené marinované 250g
115 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: marinované zelené olivy

53
olivy zelené 250g
115 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: zelené olivy

47
míchané pálivé olivy 250g
120 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: olivy míchané jemně pálivé

757
míchané olivy 250g
120 Kč

Řecké olivy míchané Hmotnost: 250g

629
kalamata 500g
192 Kč

Hmotnost: 500g Druh oliv: Kalamata olivy 

101
olivy zelené marinované 500g
192 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: marinované zelené olivy

98
olivy zelené 500g
192 Kč

Hmotnost: 500g Druh oliv: zelené olivy

104

Řecké olivy

Řecké olivy a extra panenské olivové oleje se obecně považují za jedny z nejkvalitnějších a garantujeme že v naší nabídce najdete jen olivy vyrobené řeckou metodou odstranění hořkosti mořskou solí.

Pro výrobu se na Krétě a jinde v řecku sklízejí ty nejkvalitnější olivy podle odrůdy ve správném stupni zralosti.

Barva oliv je přesně taková jaká byla při sklizni z olivovníků.

Chemickým procesem oxidace s látkou Louh sodný neprošly žádné olivy v naší nabídce!!!

Nejdůležitější surovinou určující kvalitu oliv je samotná oliva. Podobně důležitý je ale i způsob zpracování. (Aby byly totiž olivy jedlé musí všechny projít procesem odstranění hořkosti. V opačném případě byste je určitě nejedli.)

Olivy se totiž zjednodušeně zpracovávají 2 metodami. První je řecká metoda při níž se hořkost z oliv odstraní naložením na 6 měsíců do solného roztoku.

Další metodou je španělská metoda, při niž se olivy naloží na max. týden do louhu sodného (hydroxid sodný E524) a pak se dobře i několik dní proplachují. Pochopitelně při tomto procesu ztratí většinu svých chutí.

Lidé si většinou myslí, že olivy se dělí na zelené a černé. Toto však není docela pravda neboť olivy dozrávají stejně jako ovoce a ze zelených se stávají postupně černé.

Je ovšem nutné dodat, že většina černých oliv nezískala svou černou barvu přirozeným dozráním na slunci ale vyrábí ze zelených oliv za pomoci louhu sodného a přítomnosti vzduchu. Tyto "falešné" černé olivy poznáte jednoduše. Všechny mají stejnou (sytě černou) barvu pokud si nejste jisti často také obsahují  konzervanty E579 nebo E585.

Vyzkoušejte řecké olivy z Kréty a zjistíte, že není oliva jako oliva.

Podávání řeckých oliv

Řecké olivy ( mimo těch s různými příchutěmi) jelikož se jejich hořkost odstraňovala solí je dobré propláchnout vodou a polít kvalitním olivovým olejem nejlépe kyselosti 0,3%.