OLIVY

7 položek celkem
zelené olivy s oregánem 250g
85 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: zelené olivy s oregánem

olivy zelené marinované 250g
85 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: marinované zelené olivy

olivy zelené 250g
85 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: zelené olivy

olivy kalamata 250g
Skladem (> 5 ks)
95 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: Kalamata olivy 

olivy zelené marinované 500g
155 Kč

Hmotnost: 250g Druh oliv: marinované zelené olivy

olivy zelené 500g
155 Kč

Hmotnost: 500g Druh oliv: zelené olivy

kalamata 500g
170 Kč

Hmotnost: 500g Druh oliv: Kalamata olivy 

Řecké olivy

Řecké olivy a extra panenské olivové oleje se obecně považují za jedny z nejkvalitnějších a garantujeme že v naší nabídce najdete jen olivy vyrobené řeckou metodou.

Pro výrobu se na Krétě sklízejí ty nejkvalitnější olivy podle odrůdy ve správném stupni zralosti.

Nejdůležitější surovinou určující kvalitu oliv je samotná oliva. Podobně důležitý je ale i způsob zpracování. (Aby byly totiž olivy jedlé musí všechny projít procesem odstranění hořkosti. V opačném případě byste je určitě nejedli.)

Olivy se totiž zjednodušeně zpracovávají 2 metodami. První je řecká metoda při níž se hořkost z oliv odstraní naložením na 6 měsíců do solného roztoku.

Další metodou je španělská metoda, při niž se olivy naloží na max. týden do louhu sodného (hydroxid sodný E524) a pak se dobře i několik dní proplachují. Pochopitelně při tomto procesu ztratí většinu svých chutí.

Lidé si většinou myslí, že olivy se dělí na zelené a černé. Toto však není docela pravda neboť olivy dozrávají stejně jako ovoce a ze zelených se stávají postupně černé.

Je ovšem nutné dodat, že většina černých oliv nezískala svou černou barvu přirozeným dozráním na slunci ale vyrábí ze zelených oliv za pomoci louhu sodného a přítomnosti vzduchu. Tyto "falešné" černé olivy poznáte jednoduše. Všechny mají stejnou (sytě černou) barvu pokud si nejste jisti často také obsahují  konzervanty E579 nebo E585.

Vyzkoušejte řecké olivy z Kréty a zjistíte, že není oliva jako oliva.

Podávání řeckých oliv

Řecké olivy ( mimo těch s různými příchutěmi) jelikož se jejich hořkost odstraňovala solí je dobré propláchnout vodou a polít kvalitním olivovým olejem nejlépe kyselosti 0,3%.