Tymián 60g
Kód: 179Detailní popis produktu
Tymián
Využití tymiánu v kuchyni:
Tymián je silně aromatická bylinka původem ze středomoří odkud byla k nám dovezena.
Koření tymiánu má silnou aromatickou chuť s nasládlým přízvukem a vůní připomíná hřebíček či kafr.
Výrazná chuť se zvláště uplatní při přípravě zvěřiny, drůbeže ale i u tradičních českých omáček, nádivek, paštik i sýrů.
Vynikající je tymián i do nadívaného kuřete, uplatní se v rajčatových omáčkách i polévkách.
V různých směsích se tymián používá i na pizzu a ryby.
Popis rostliny Tymiánu
Tymián je vytrvalý stále zelený keř výšky mezi 20-30 cm vysoký polokeř. Tymián má růžové bělavé až modrofialové květy.
Výhonky tymiánu postupně odspodu dřevnatí. Pěstování tymiánu není náročné, ale v našich podmínkách nedosahuje takové vůně jako ve středomořských oblastech.
Historie a původ tymiánu
První zmínky o pěstování tymiánu pocházejí již v období 3000 let př. n. l. Tymián má původ ve středomoří, kde volně roste zvláště v suchých oblastech. Jako koření se tymián používá v kuchyni po celé Evropě.
Použití v kuchyni
Tymián je koření, které najde uplatnění v nejen v řecké, ale i české kuchyni. Sušený tymián je vhodné přidávat hned na začátku vaření aby se co nejvíce uvolnila jeho chuť.
V české kuchyni je vynikající např. při přípravě zvěřiny, drůbeže či vepřového masa.
Dále se využívá v omáčkách, paštikách. Je výborný i na výrobu bylinkových másel.
Výborné je např. smíchat asi 2 lžíce tymiánu a 250 ml olivového oleje a nechat 1-2 měsíce stát. Tímto způsobem si doma vytvoříte tymiánový olej.
Tento tymiánový olej můžete využít například na těstoviny, pizzu, ryby
Může obsahovat stopy sezamu, celeru a hořčice. Skladujte v suchu a temnu.
Složení: tymián
Země původu: Řecko, Kréta
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.