Tymián 60g

Kód: 179
Neohodnoceno
Značka: Effin
65 Kč

Použití: na maso, drůbež, omáčky i polévky, atd.

Hmotnost: 60 g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tymián

Využití tymiánu v kuchyni:

Tymán je silně aromatická bylinka původem ze středomoří odkud byla k nám dovezena.

Koření tymiánu má silnou aromatickou chuť s nasládlým přízvukem a vůní připomíná hřebíček či kafr.

Výrazná chuť se zvláště uplatní při přípravě zvěřiny, drůbeže ale i u tradičních českých omáček, nádivek, paštik i sýrů.

Vynikající je tymián i do nadívaného kuřete, uplatní se v rajčatových omáčkách i polévkách.

V různých směsích se tymián používá i na pizzu a ryby.

Popis rostliny Tymiánu

Tymán je vytvalý stále zelený keř výšky mezi 20-30 cm vysoký polokeř. Tymián má růžové bělavé až modrofialové květy.

Výhonky tymiánu postupně odspodu dřevnatí. Pěstování tymiánu není náročné, ale v našich podmínkách nedosahuje takové vůně jako ve středomřských oblastech.

Historie a původ tymiánu

První zmínky o pěstování tymiánu pocházejí již v období 3000 let př. n. l. Tymián má původ ve středomoří, kde volně roste zvláště v suchých oblastech. Jako koření se tymián používá v kuchyni po celé Evropě.

Použití v kuchyni

Tymián je koření, které najde uplatnění v nejen v řecké, ale i české kuchyni. Sušený tymián je vhodné přidávat hned na začátku vaření aby se co nejvíce uvolnila jeho chuť.

V české kuchyni je vynikající např.  při přípravě zvěřiny, drůbeže či vepřového masa.

Dále se využívá v omáčkách, paštikách. Je výborný i na výrobu bylinkových másel.

Výborné je např. smíchat asi 2 lžíce tymiánu a 250 ml olivového oleje a nechat 1-2 měsíce stát. Tímto způsobem si doma vytvoříte tymiánový olej.

Tento tymiánový olej můžete využít například na těstoviny, pizzu, ryby

Může obsahovat stopy sezamu, celeru a hořčice. Skladujte v suchu a temnu.

Složení: tymián

Země původu: Řecko, Kréta

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení