Tymián 60g

Kód: 179
Značka: Effin
65 Kč
Použití tymiánu: na maso, drůbež, omáčky i polévky, atd.

Hmotnost: 60 g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tymián

Využití tymiánu v kuchyni:

Tymián je silně aromatická bylinka původem ze středomoří odkud byla k nám dovezena.

Koření tymiánu má silnou aromatickou chuť s nasládlým přízvukem a vůní připomíná hřebíček či kafr.

Výrazná chuť se zvláště uplatní při přípravě zvěřiny, drůbeže ale i u tradičních českých omáček, nádivek, paštik i sýrů.

Vynikající je tymián i do nadívaného kuřete, uplatní se v rajčatových omáčkách i polévkách.

V různých směsích se tymián používá i na pizzu a ryby.

Popis rostliny Tymiánu

Tymián je vytrvalý stále zelený keř výšky mezi 20-30 cm vysoký polokeř. Tymián má růžové bělavé až modrofialové květy.

Výhonky tymiánu postupně odspodu dřevnatí. Pěstování tymiánu není náročné, ale v našich podmínkách nedosahuje takové vůně jako ve středomořských oblastech.

Historie a původ tymiánu

První zmínky o pěstování tymiánu pocházejí již v období 3000 let př. n. l. Tymián má původ ve středomoří, kde volně roste zvláště v suchých oblastech. Jako koření se tymián používá v kuchyni po celé Evropě.

Použití v kuchyni

Tymián je koření, které najde uplatnění v nejen v řecké, ale i české kuchyni. Sušený tymián je vhodné přidávat hned na začátku vaření aby se co nejvíce uvolnila jeho chuť.

V české kuchyni je vynikající např.  při přípravě zvěřiny, drůbeže či vepřového masa.

Dále se využívá v omáčkách, paštikách. Je výborný i na výrobu bylinkových másel.

Výborné je např. smíchat asi 2 lžíce tymiánu a 250 ml olivového oleje a nechat 1-2 měsíce stát. Tímto způsobem si doma vytvoříte tymiánový olej.

Tento tymiánový olej můžete využít například na těstoviny, pizzu, ryby

Může obsahovat stopy sezamu, celeru a hořčice. Skladujte v suchu a temnu.

Složení: tymián

Země původu: Řecko, Kréta