Musaka 75g

Kód: 197
Značka: Effin
70 Kč

Koření na Musaku

Hmotnost: 75g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Řecká  Musaka

Musaka je nejznámnější řecký pokrm připravovaný z vrstev mletého masa, podušené cibule, česneku, lilku, rajčat a bešamelové omáčky.

Suroviny na přípravu Musaky:

500 g mletého hovězího masa (dáváme přednost libovému)
1 cibule
1 lžíce řecké koření na Musaku
3 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje Sitia Creta
4 bobkové listy
1/2 rajčatového protlaku
200 ml řeckého červeného vína
5 g mletého pepře
2 lilky
sůl
400 g brambor
300 ml vody

Bešamel
200 ml plnotučného mléka
2 bobkové listy
70 g másla
70 g hladké mouky

Příprava mletého masa na Musaku
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, česnek nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme asi 5 lžic olivového oleje spolu s kořením na mousaku a orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme mleté hovězí maso a dále restujeme. Přidáme 2 bobkové listy a rajčatový protlak. Podlijeme červeným vínem a vaříme, až se alkohol vyvaří. Přidáme 300 ml vody a necháme dusit doměkka, osolíme a opepříme.
Lilky nakrájíme na plátky a orestujeme na olivovém oleji z obou stran dozlatova a osolíme.

Příprava Bešamelové omáčky
Mléko a 2 bobkové listy rozehřejeme v hrnci. Mezitím v menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme vychladnout. Za stálého míchání do jíšky přiléváme ohřáté mléko. Počkáme, až omáčka zhoustne a poté důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme alespoň 15 minut.

Musaka a její příprava
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Část poklademe na dno zapékací mísy a zalijeme bešamelem. Do mísy rozprostřeme vrstvu mletého masa a  proložíme orestovanými lilky.

Celý postup opakujeme, dokud nepoužijeme všechny přísady. Zakončíme vždy masem a bešamelem. Takto připravenou musaku zapékáme v rozehřáté troubě při 160°C 40 až 45 minut. Je důležité aby brambory byly uvnitř Musaky měkké.

Složení: oregáno, pepř, nové koření, máta peprná, skořice, hřebíček, hořčinné semínko, basalka, rozdrcený sladký pepř, sůl

Země původu: Řecko, Kréta