Jak poznat kvalitní olivový olej
Jak poznáte kvalitní olivový olej?
Všichni ví, že olivový olej se lisuje za studena z oliv.
Olivový olej se lisuje v těchto stádiích zralosti
- Zelených oliv (pro výrobu olejů s extra nízkou kyselostí, bývají ale hořké)
- Fialových oliv (ideální stav vyvážení chuti kyselost olejů z Kréty se většinou pohybuje kolem 0,3% )
- Hnědo-černých oliv (zde je sice vysoká výtěžnost oleje ale kvalita již jde dolů)
- Černých oliv (většinou nízká kvalita)
Barva olivového oleje
Barvu olivového oleje nelze považovat za univerzální parametr pro určování kvality. Obecně sice záleží na barvě slupky oliv a takovou barvu mívá i konečný produkt ale řada výrobců lisuje olivy i s olivovými listy, které dodají oleji zelenkavou barvu.
Kyselost (acidivita) určující parament kvality olivových olejů
Kyselost kvalitních olivový olejů by měla být 0,3% v některých případech nižší. Při příliš nízké kyselosti ale bývá problém, že výrobci sklízejí a lisují olivy zelené a tak nízké kyselsoti snadno dosáhnou.
Konečný produkt je však hořký což ne každému vyhovuje.
V případě extra panenských olejů je max. kyselost 0,8%. V případě panenských max. 2%.
Každá 0,1% nahorů se velmi projeví v chuti, kvalitě a vypovídá mnoho o výrobku.
Každý extra panenský olivový olej musí být lisován za studena při teplotě max. 25°C.
Oblast původu a odrůda oliv
Oblast původu je také velmi důležitá. Na Krétě je považovaná za nejlepší oblast Sitia. Právě olivový olej z této oblasti pravidelně vyhrává mezinárodní soutěže. Již bylo uděleno 29 mezinárodních ocenění za vysokou kvalitu.
Na Krétě je za nejlepší odrůdu považovány olivy druhu „koroneiki“. Jedná se o malé olivy s výbornými vlastnostmi a skvělou chutí. Většina olivovníků na Krétě je právě z odrůda koroneiki.
Nefiltrovaný olivový olej
Nefiltrovaný olivový olej není nic jiného než olej kde jsou zbytky olivových slupek a kal z oliv.
Kal se odstranuje usazením na dně nádoby. Slupky se pak přecedí přes sýto.
Filtrovaný olivový olej pak má 2x takovou trvanlivost a hodí se i do teplé kuchyně.
Skladování olivového oleje
Olivový olej skladujte v pokojové teplotě nejlépe na tmavém místě. Právě světlo je největším nepřítelem všech olejů. Právě proto jsou plechová balení považována za nejlepší.
Teploty v lednici způsobí ztuhnutí oleje, takže poté je ho problém použít když je potřeba, při vyndání se opět za nějaký čas stane tekutým. Z tohoto důvodu doporučujeme skladovat olivový olej v pokojové teplotě.
Na co si dát pozor u extra panenských olivových olejů
Kyselost ačkoli je základním parametrem určování kvality olivových olejů tak často není na etiketě vůbec evedena.
Výrobci jí totiž uvádět nemusí. To, že jí ale neuvedou většinou znamená, že se nemají čím pochlubit neboli, že kyselost se pohybuje kolem maximálních 0,8%.
Velmi kvalitní extra panenský olivový olej pak má kyselost 0,3%.
Pozor na oleje s označením panenské zde je max. kyselost 2%. Panenský olivový olej s 2% kyselosti již nedoporučujeme ani na vaření.
V případě, že není známa kyselost, odrůda či země původu oliv tak je třeba zbystřit.
Nápisy znění: směs olejů z EU, dovezeno z Itálie, vyrobeno v Itálii neznamenají nic dobrého. Itálie totiž olivy či olivový olej z jiných zemí dovezou, zpracují a zabalí a poté prodají často i podvodně jako Italský olivový olej.
Toto je většinou případ olejů ze supermarketů. Jsou sice levnější ale jejich kvalita je nesrovnatelná s oleji kyselosti 0,3%. Pokud budete tuto kvalitu hledat supermarketu narazíte. Nikde ji nenajdete. Prodávají je totiž pouze specializované prodejny.