Chalva recept, prodej a její druhy

Chalva – výroba, prodej a její druhy

Chalva je jedna z nestarších orientálních cukrovinek. Chalva někdy také nazávána Halva orientální cukrovinka sozšířená hlavně v oblasti Středomoří.

Řekové jsou pověství výrobou chalvy vynikající kvality.  

V součásné době je dostání především na eshopech a specializovaných prodejnách.

V minulosti se chalva vyráběla i v Čr ale za války byla její výroba zastavena.

Existuje více druhů chlavy. Při její výrobě se používají různá olejnatá semena.

Chlava je jednou z nejzdravějších cukrovinek.

Rozlišujeme chalvu z olejnatých semen

  • Sezamu (v současné chvíli nejoblíbenější)
  • Slunečnice

Chalva vyrobená tzv. starou cerepturou

Původní receptura je založená na výluhu z rostlin obsahujích saponiny (Mýdlice lékařské) smíchaný s roztokem z cukru a ochucením Tahini pastou ze sezamových semínek

Druhy chalvy

V současné době je kvalitní chalva k dispozici zejména v eshopech a specializovaných prodejnách.Výborná je řecká chalva kde jí stále vyrábějí podle staré receptury.

Recept na domácí chalvu

Chlavu si můžete vyrobit i doma. Je to jednoduché.

Potřebné ingredience na přípravu domácí chalvy:

  • Pražené drcené sezamové semínko – sezamová pasta – Tahini
  • Cukr nebo med
  • Oříšky (pistácie, mandle, arašídy…)
  • Kakaový prášek, vanilkový cukr

Postup výroby chalvy

Základem pro výrobu chalvy je sezamová pasta Tahini. Smícháme Tahini pastu, přidáme cukr či med, oříšky, kakaový prášek či vanilkový cukr.

Chalvu osladíme dle chuti směs pečlivé zamíchíme a dáme do formy do lednice kde chalva zatuhne.

Pokud se vám nechce si chalvu vyrábět doma můžete si jí zakoupit zde.