Cejlonský čaj 50G

Kód: 287
Značka: Effin
65 Kč

Cejlonský čaj sypaný - černý čaj

Hmotnost: 50g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Cejlonský čaj sypaný - podobný černému čaji

Cejlonský čaj se vyrábí na Srí Lance kde se považuje za klenot Indického oceánu.

Cejlonský čaj často mylně nazývaný černý čaj vzniká kdy se čajové lístky nechají jen částešně oxidovat.

Čajové lísky se nechávají oxidovat ale méně než u černého čaje čím vzniká čaj cejlonský. Vzniká tak jakýsi čaj mezi černým a zeleným čajem spojujícím chuťové vlastnosti obou skupin.

Výroba cejlonského čaje

Cejlonský čaj se vyrábí oxidací (někdy nesprávně označováno fermentací) čajových lístků na sítech. Lístky se suší celkem 24 hodin přičemž po 12 hodinách jsou převráceny. Pokud není teplé počasí jsou lísky sušeny teplým vzduchem.

Jemnější chuť je dána mladými čajovými lístky. Starší čajové lístky mají říznější chuť. Nejdražší jemné čaje pocházejí právě z výběru pouze mladých lístků. Cena čajů je obecně tím vyšší jsou lístky větší=kvalitnější.

Nejlepší kvalita se vyváží především do Japonska a Hong Kongu kde čajům více rozumí.

Nejhorší kvalita (čajová drť) je pak většinou v čajových sáčcích našich obchodů.

Kvalitní celonský čaj se pozná především podle

  • Čajové lísky jsou seschlé nikoli všaj nadrcené. Prachové čaje známé ze čajových sáčků jsou nízké kvality a chutě. Při uvaření musí být čajové lístky jasně viditelné a nikoli jen čajový prach!

Náš cejlonský čaj pochází ze Srí Lanky. Při výrobě se klade důraz na kvalitu. Lístky jsou celé, s minimem čajového prachu.

Chuť je jemná, sladká s náznaky hořkosti. Exkluzivní chuť a jasné aroma, které vyčnívá nad jinými čaji.

Barva je oranžovo hnědá.

Čaj svou chutí vynikne nejlépe s plátkem citronu. Můžete si ho vychutnat např. s řeckou chalvou či pečivu.

Země původu: Srí Lanka